Noutajien kanssa voi harrastaa vaikka mitä, tässä koottuna joitain vaihtoehtoja

Noutajien rodunomaiset lajit
Noutajien rodunomaisia lajeja ovat noutajien taipumuskoe sekä noutajien metsästyskokeet (nome-a, nome-b ja wt). Näistä järjestään myös epävirallisia kokeita eli möllejä.

Näyttelyt
Näyttelyt on suosittu harrastuslaji. Vaikka näyttelyitä ei varsinaisesti harrastaisikaan, on hyvä viedä koiransa ainakin kerran näyttelyyn, jotta saa noutajansa rakenteesta ja muusta ulkomuodosta asiantuntevan ulkomuototuomarin lausunnon. Tämä on arvokasta tietoa niin kasvattajalle kuin rodulle.
Kennelliiton sivuilta löytyy paljon tietoa näyttelyyn ilmoittautumisesta, näyttelypäivän kulusta, laatu. ja kilpailuarvostelusta sekä millaisia näyttelyitä järjestetään.

MH-luonnekuvaus
MH-luonnekuvauksen tarkoitus on kerätä aineistoa koiran käyttäytymisestä 10 eri testiosiossa. Kuvaustuloksia yhdistelemällä saadaan tietoa rodulle tyypillisestä luonteesta ja oman koiran kuvausta voi verrata mahdolliseen rodun ihanneprofiiliin. Vaikka jokainen arvostaa koirissaan hiukan eri ominaisuuksia, rodulle tyypilliset ominaisuudet on hyvä löytyä koirasta kuin koirasta.
Luonnekuvauksen aikana kaksi kuvaajaa tarkastelevat koiran luonteenominaisuuksia kuten leikkisyyttä, pelkoa, saalisviettiä ja sosiaalisuutta. Jokainen ärsytystilanne aloitetaan samalla tavalla kaikille koirille. Koiran osoittaessa vähäistä kiinnostusta tai se ei kiinnostu ollenkaan, ei osiota tehdä erilaiseksi tai kiinnostavammaksi koiran aktivoimiseksi. Koiran käsittely ja ärsytystilanteet ovat jokaiselle voimakkuudeltaan ja järjestelyiltään samanlaiset.
Joskus koiran koulutus näkyy siinä, ettei se lähde reagoimaan tilanteisiin, kun ei saa lupaa ohjaajaltaan.
MH-kuvauksesta löytyy lisätietoa Kennelliiton sivuilta.
MH-luonnekuvaukseen ilmoittaudutaan Virkun kautta.

Luonnetesti
Luonnetestin tarkoitus on arvioida koiran käyttäytyminen tilanteessa, joissa sen hermosto joutuu rasitetuksi. Testitulosta voidaan hyödyntää koiran luonnekuvan määrittämiseen ja koulutuskelpoisuuden arviointiin. Testitulos antaa myös viitteitä koiran jalostuskelpoisuudesta rotujärjestöille ja kasvattajílle.
Testi mittaa toimintakykyä uhan alla (kelkka, puolustushyökkäys ja terävyys) ja hämärässä huoneessa ilman uhkaa. Sillä saadaan myös arvokasta tietoa temperamentista ja keskittymiskyvystä, hermorakenteesta, luoksepäästävyydestä ja kovuudesta/pehmeydestä sekä laukauksien sietämisestä. Myös koiran taipumuksesta reagoida asioihin aggressiolla saadaan informaatiota. Luonnetta voidaan ajatella joukkona erilaisia ominaisuuksia ja pistelaskusysteemissä on ajateltu, että jos koiralla jollain osa-alueella on puutteita (esim. pehmeys), sitä voi kompensoida jollain toisella puolella (esim. hyvällä taistelutahdolla), mikä auttaa koiraa eteenpäin hankaluuksista huolimatta. Vaikka lopputulos on pisteytetty, on tärkeämpää katsoa lomakkeesta se, mitä koirasta kerrotaan.
Luonnetestistä löytyy lisätietoa Kennelliiton sivuilta.
Luonnetestiin ilmoittaudutaan Virkun kautta.

Nosework
Nosework on mukavaa yhteistä tekemistä sekä koiralle että ohjaajalle. Nosework aktivoi koiraa sekä nenänkäyttöön että aivotyöskentelyyn. Koira pääsee toteuttamaan lajityypillisiä tarpeitaan ja kehittämään itsevarmuuttaan. Koiran tehtävänä on tutkia etsintäalue ja löytää piilotetut kohdehajut. Ohjaajan tehtävänä on seurata koiran työskentelyä ja tarvittaessa olla tukena.
Käytössä on kaksi eri koemuotoa. Kaikkien etsintämuotojen kokeissa (KEK) koirakko suorittaa samassa kokeessa osasuorituksen neljällä erilaisella etsintäalueella. Yhden osion kokeessa (YEK) suoritetaan neljä erilaista etsintää yhdestä etsintämuodosta.
Jokaisessa koemuodossa on kolme luokkaa: 1., 2. ja 3.luokka. 1. luokan kohdehajuna käytetään eukalyptusta, 2. luokassa käytetään eukalyptusta ja laakerinlehteä sekä niiden yhdistelmää, 3. luokassa käytetään eukalyptusta, laakerinlehteä ja laventelia sekä niiden yhdistelmiä. Käytetyt hajut ovat koirille myrkyttömiä hydrolaatteja. (Kennelliitto).