Noutajien rodunomaiset lajit

Noutajien rodunomaisia lajeja ovat taipumuskoe (NOU), Working test (WT), kylmän riistan koe (NOME-B) sekä lämpimän riistan koe (NOME-A).

Taipumuskoe (NOU)

Taipumuskoe on nimestään huolimatta lähinnä testi hyväksytty/hylätty-arvostelulla. Siinä testataan noutajan taipumuksia toimia pienriistan talteenotossa ja metsästyskokeissa. Taipumuskoe tulee olla hyväksytysti suoritettu ennen kuin voi osallistua muihin rodunomaisiin koelajeihin.

Lisätietoa taipumuskokeesta mm. SNJ:n sivuilta.

Working test (WT)

Working test on alkujaan toiminut lämpimän riistan kokeiden harjoitteluna, mutta on saavuttanut harrastajien suosion ihan omana koelajinaan. Kokeessa käytetään noutoesineitä, dameja.

Koeluokkia ovat alokasluokka, avoin luokka ja voittajaluokka. Luokkasiirtoon tarvitaan yksi 1.tulos. Lajista voi myös valioitua.

Lisätietoja koelajista mm. SNJ:n sivuilta.

Kylmän riistan koe (NOME-B)

B-kokeen avulla arvioidaan, kuinka koira työskentelee metsästyksenomaisissa tilanteissa. Se on koelajeista suosituin. Kokeessa käytetään kylmää riistaa eli aiemmin ammuttua ja pakastettua, mutta koetta varten sulatettua riistaa.
Koeluokkia ovat alokasluokka, avoin luokka ja voittajaluokka. Luokkasiirtoon tarvitaan kaksi 1.tulosta. Lajista voi myös valioitua.

Lisätietoja koelajista mm. SNJ:n sivuilta.

Lämpimän riistan koe (NOME-A)

Noutajien A-koe on metsästyskoe, joka suoritetaan todellisessa metsästystilanteessa, esim. sorsastuksen, fasaanijahdin tai peltopyyjahdin yhteydessä. A-kokeiden tarkoituksena on arvostella noutajien ominaisuuksia ja toimintaa käytännön metsästystilanteessa ja sitä sanotaan usein noutajien kuninkuuslajiksi.

Kokeeseen voi osallistua, kun on saavuttanut kylmän riistan kokeessa tai working testissä avoimen luokan ykköstuloksen. Lajissa voi valioitua.

Lisätietoja koelajista mm. SNJ:n sivuilta.

Möllikisat

Möllikisoilla tarkoitetaan epävirallisia eri koelajien kisoja. Möllit ovat erinomainen tapa saada kokemusta kokeenomaisesta tilanteesta, oman koiran tasosta, omasta kisajännityksestä ja sen hallinnasta. Möllit ovat myös mainio tapa nauttia muiden noutajiin hurahtaneiden ihmisten seurasta.

Möllikisoja järjestävät eri tahot ja niitä järjestetään joskus myös varainkeruuseen, esim. ulkomaan kisamatkoja varten. Yleensä mölleissä on tuomareina joko lajin pätevöityneitä tuomareita tai erittäin kokeneita harrastajia. Möllikisoihin saattaa liittyä myös muuta hauskaa, esim. paras puku -palkitaan, kuten perinteisessä Joukkue.WT:ssä.%d bloggaajaa tykkää tästä: