Kuuntele, mieti ja toimi vasta sitten

Korona-aika on saanut noutajamarkkinat kuumenemaan ja sen myötä myös koiran koulutukseen liittyvä toiminta on kasvanut nopeasti. Koronarajoitusten myötä on ideoitu erilaisia webinaareja ja verkkokursseja perinteisten koulutustilaisuuksien rinnalle, mikä on hyvä lisä tässä poikkeustilanteessa. Harrastaminen noutajan kanssa on aina hyväksi ja opin hakeminen erinomaisen fiksua. Kuitenkin muutama miete noutajakoulutukseen liittyen.  

 1. Jokainen kouluttaja kouluttaa omista lähtökohdistaan. Oman taustansa, koulutusfilosofiansa, kokemustensa ja näkemänsä pohjalta sekä taidon soveltaa tätä kaikkea erilaisiin ja erilaisista lähtökohdista ponnistaviin ihmisiin ja koiriin.
 2. Yksikään kouluttaja ei ole täydellinen, mutta hyvä kouluttaja myöntää sen itselleen ja opiskelee koko ajan lisää niin kouluttamisesta kuin ihmisten ja koirien lukemisesta. Hyvän kouluttajan pitäisi käyttää erittäin säästeliäästi ehdottomuuksia, kuten ”ei koskaan, ei ikinä, vain tämä tapa toimii, vain minä osaan”.
 3. Yksikään ohjaaja ei ole täydellinen, mutta luomalla hyvän suhteen koiraansa, opettelemalla kouluttamista ja koiranlukutaitoa, hän on aina oman koiransa paras ohjaaja. Jokainen tekee virheitä, mutta ne kuuluvat asiaan ja sitten korjataan. Virheettömyyteen pyrkiminen hämärtää joskus tilanteen ja koiran lukemista niin, että eteneminen hidastuu.
 4. Yksikään noutaja ei ole täydellinen ja siksi koulutus välillä keskittyy ei-niin-täydellisten ominaisuuksien vahvistamiseen, eikä vain lajiharjoittelussa etenemiseen. Joskus niitä ei-niin-täydellisiä ominaisuuksia työstetään kauan ennen kuin varsinainen lajiharjoittelu kannattaa aloittaa.
 5. Koulutustilaisuuksissa koulutetaan ohjaajia eli ihmisiä kouluttamaan omia koiriaan. Kouluttajan ihmis- ja koiranlukutaidosta ja käytettävästä ajasta riippuu, kuinka täsmäohjeita koulutuksesta saa vai ovatko ne enemmän yleisohjeita, joista ohjaajat sitten valitsevat itselleen mahdollisesti sopivia.
 6. Ei ole yhtä koulutusmallia, jota pilkuntarkasti noudattamalla jokaisesta noutajasta tulee käyttövalioita. Jokainen koira on yksilö, joka yleensä vaatii sille sovelletun koulutuksen, jossa vahvistetaan sen heikompia ominaisuuksia, tuetaan haluttuja ja häivytetään ei-haluttuja.
 7. Koirankoulutuksen metodeja ei synny jatkuvasti uusia, mutta metodien termit välillä muuttuvat. Ei siis ole uusi asia kouluttaa positiivisin menetelmin. Toki opitaan lisää siitä, miten koira oppii ja metodit saattavat kehittyvät sen kautta.
    
 8. Lue, kuuntele, kokeile harkiten ja tarkkaile, että toimiiko. Oma koulutustapasi muotoutuu koko ajan tiedon kasvaessa ja koirien vaihtuessa, mutta anna koirallesi armoa, äläkä vaihda koko koulutusmetodia joka koulutuksen jälkeen, vaan harkiten ja vaikutuksia tarkkaillen.
 9. Kriittisyys on hyvästä. Niin oman toiminnan kuin kuulemasi ja lukemasi opin suhteen. Hyvältä, perustellulta ja vakuuttavalta kuulostava oppikin toimii vasta, kun sen pystyy soveltamaan käytäntöön omalla koiralla.

Ja ennen kaikkea nauti matkasta yhdessä koirasi kanssa. Turhautuminen koulutuksessa johtuu yleensä ohjaan kyvyttömyydestä opettaa koiralleen, mitä sen halutaan tekevän. Ja sitä voi aina opiskella lisää.

Kuva Susanna Fontell

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: