Miten päästä alkuun?

Miten päästä alkuun noutajin rodunomaisten lajien harrastamisessa? Tässä joitain vinkkejä, miten päästä alkuun rodunomaisten lajien harrastamisessa. Löydät paljon tietoa selaamalla näitä sivuja. Jos sinulla on hyviä vinkkejä tai omakohtaista kokemusta, lisää kommentteihin!

  • Kasvattaja yleensä opastaa noutajan pennun ostajia rodunomaisten lajien pariin eli kertoo taipumuskokeesta, kylmän riistan kokeista ja WT-kokeesta. Kannattaa kysellä jo pennunhankintavaiheessa rodunomaisista lajeista, vaikka ne eivät silloin (vielä) kiinnostaisikaan.
  • Jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta kokeista, mene ihmeessä katsomaan. Kokeet on listattu Koekalenterissa ja ottamalla yhteyttä kokeen vastaavaan, saat tiedon tarkemmasta paikasta ja aikataulusta. Koetta katsomalla ymmärrät, mihin olet omaa noutajaasi kouluttamassa. Jos yksin meneminen tuntuu hankalalta, pyydä kaveria mukaan tai kysele vaikka Facebookissa kokeneempaa harrastajaa mukaan oppaaksi.
  • Tutustu oman rotujärjestösi ja oman alueesi noutajayhdistysten nettisivuihin, infoteksteihin ja tapahtumiin ja osallistu esim. taipumuskoekurssille (kun perustottelevaisuus on kunnossa). Kurssilta saatat löytää samanhenkistä seuraa, joiden kanssa voi jatkaa treenaamista myös kurssin jälkeen.
  • Facebookista löytyy joitain alueellisia treeniseurahakupalstoja, joista voi kysellä treeniseuraa. Tälläkin sivusolla on linkitetty muutamia ja toivottavasti ajan kanssa lisää. Porukassa treenaaminen on mukavampaa, siinä oppii muilta ja oma koira saa kokemusta porukassa treenaamisesta. Porukassa treenaaminen ei yksin riitä, vaan töitä tehdään myös niiden lisäksi.
  • Kokeneempia harrastajia voi aina pyytää mukaan treenaamaan ja kysellä vinkkejä. Myös seuraamalla muiden koirien treenaamista ja/tai koulutuksia, oppii paljon. Ole siis aktiivinen ja rohkea ja kysy ja osallistu. Jokainen harrastaja on ollut aloittelija itsekin ja moni haluaa auttaa aloittelijoita pääsemään harrastuksen pariin.
  • Tutustu kirjallisuuteen, mutta älä yritä sisäistää kaikke akerralla. Asiat avautuvat vähitellen ja tekemällä.
  • Voit myös osallistua yksityisten kouluttajien pienryhmiin tai ostaa yksityistunteja.
  • Riistan kanssa treenaaminen on kynnys sinänsä, jos ei omaa aiempaa metsästykokemusta tai vastaavaa. Älä huoli, jokaisesta meistä on aluksi tuntunut oudolta laittaa se varis jäätymään sinne mansikkapakasteiden joukkoon. Mutta siihen tottuu…

Jokaisella on omat tavoitteensa rodunomaisia lajeja treenatessa. Joillekin se on läpäisty taipumuskoe, joillekin riittävä tottelevaisuus metsästystä ajatellen, joillekin treenaaminen ja mahdollisesti kisaaminen silloin tällöin, joillekin tavoitteena on ylittää aiempi tasonsa, joillekin tavoitteena on laatuaika koiransa kanssa ilman sen kummempia tavoitteita ja joillakin on tavoitteena käyttövalion arvo. Kaikkia meitä varmasti yhdistää halu tehdä töitä yhdessä noutajamme kanssa ja nähdä se toiminnassa, johon se on jalostettu eli noutamassa. Ja saada onnistumisen tunteita kehittyessämme koiranohjaajina.

”Valitettavasti” noutajan kouluttamiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa tai manuaalia, jota noudattamalla saa takuuvarmasti käyttövalion. Koirat ovat eläviä olentoja ja yksilöitä ja siten edellyttävät osin ihan omanlaistaan koulutusohjelmaa. Onneksi ne ovat myös sopeutuvaisia ja oppiuvat jatkuvasti, jolloin antavat anteeksi omistajiensa virheitä. Tärkeää on oppia tuntemaan koiransa ja löytää itselleen ja koiralleen toimiva koulutustapa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: