Noutajapennun valinta

Ilman harkintaa

Vuonna 1993 ei ollut nettiä eikä sosiaalista mediaa, joiden avulla olisin voinut hankkia ensimmäisen noutajani. Oli kuitenkin rotujärjestön pentuvälittäjä, jolta sai ihan lankapuhelimella soittamalla tietoa kasvattajista, joilla olisi pentuja. Niin sitä reissattiin reilun sadan kilometrin päähän ”tutustumaan” ja niihin nappisilmiin kun katsoin, oli se menoa. Ei siinä paljoa harkintaa tullut käytettyä. Valitettavasti tuo ensimmäinen pentuni oli luustoltaan hyvin sairas.

Liikaa harkintaa

Seuraavaa noutajaa hankkiessa kiinnitinkin erityisen paljon huomiota vanhempien terveystuloksiin ja ymmärsin jo muidenkin tulosten päälle. Jututin useampaa kasvattajaa, kävin katsomassa kiinnostavia uroksia näyttelyissä, tutkin tuntikausia tietokantaa ja lopulta löytyi mieleinen kasvattaja ja yhdistelmä. Valitettavasti tuokin koira oli luustoltaan hyvin sairas. Huolellinenkaan suunnittelu ei taannut sen parempaa lopputulosta.

Uusi lähestymistapa pennunhankintaan

Tarina jatkuu vielä yhden sairaan pennun verran, minkä jälkeen muutin lähestymistapaani pennunhankintaan. Koska en voi hallita luontoa, kuten ei voi kasvattajakaan, voin vain tehdä parhaani kuten kasvattajakin. Kun näin mieleiseni nartun ja luotin sen kasvattajan aina tekevän parhaansa yhdistelmiensä eteen, ei päätöksenteko ollut vaikeaa. En tutkinut enää sukutaulua sukupolvien päähän, en laskenut todennäköisyyksiä indeksien perusteella, enkä miettinyt liikaa. Toki katsoin, että vanhemmat ovat terveitä ja pidin emän luonteesta ja tavasta tehdä töitä ja ennen kaikkea luotin kasvattajaan.

Koiranet

Suomessa on varmasti yksi maailman parhaista koiratietokannoista eli Suomen Kennelliiton ylläpitämä Koiranet, jonne on tallennettu kaikkien rekisteröityjen koirien viralliset terveys- ja koetulokset. Tietokanta on hyvä lähtökohta koiran taustan selvittämisessä. Sen ei kuitenkaan tule olla ainoa lähtökohta, sillä vanhempien terveys- ja koetulokset eivät periydy ja koiran terveyteen liittyy paljon muutakin kuin viralliset terveystulokset.

Lähde liikkeelle ja tutustu rotuun

Vaikka netistä löytyy paljon tietoa, paras tapa tutustua rotuun ja sen edustajiin on mennä katsomaan niitä eri tapahtumiin. Näyttelyt, rodunomaiset kokeet, erilaiset lajiesittelyt tai ihan vain koulutustilaisuuden seuraaminen antavat paljon tietoa. Kannattaa keskustella ihmisten kanssa rodusta ja sen ominaisuuksista ja etsiä kasvattaja, jonka kanssa tuntuu olevan samankaltaisia ajatuksia ja tuleva yhdistelmä vastaa toivottua. Kyse on kuitenkin elävän olennon hankkimisesta ja sitä ei tule hankkia vain siksi, että myyjällä on hyvät nettisivut, suurin tai pienin rekisteröinti- tai myyntimäärä, eniten/vähiten näyttely- ja koetuloksia tai joku tuntematon suositteli kasvattajaa suomi24-sivuilla.

Etsi kasvattaja, jonka arvoihin uskot

Vaikka koiran hankkisi ”vain” kotikoiraksi ilman aikomusta harrastaa, koiran terveys ja rodunomainen luonne ovat perusedellytyksiä niin koiran kuin sen omistajien hyvälle yhteiselämälle. Siksi niihin tulee kiinnittää huomiota ja nähdä hiukan vaivaa, jotta löytyy kasvattaja, jonka uskoo pitävän näitä ominaisuuksia etusijalla.

Koira ei ole lelu, eikä se ole viihdyke, mutta sen kanssa voi viihtyä ja viettää aiempaa antoisampaa elämää, kunhan se on terve ja pystyy luonteensa puolesta sopeutumaan yhteiskunnan koirille asettamiin rajoituksiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: